Lån

Lån er noe vi alle vil ha og vi alle trakter etter fordi vi ønsker å kjøpe det vi trenger med en gang vi trenger det og ikke når vi har klart å spare opp til det. Alle har en eller annen type lån, og det å ha lån er heller ikke sett på som noen ulempe eller en slags sosial skam. Det eneste som ikke er sett på som så veldig bra er visst noen ikke klarer å betjene sin gjeld og går personlig konkurs. Dette er en kjedelig greie om fører til at personen må inn i en gjeldsordning for å betale ned gjelden sin. Mange gjeldsordninger er også ikke helt bra da du fort kan komme i en situasjon hvor gjelden vokser fordi det du betaler på gjeldsordningen ikke dekker renter. Du må jo ha noe selv.

Banker låner ut

Lån er tradisjonelt noe som kommer fra en bank eller en finansorganisasjon. Det betyr jo at du som låntaker må forholde deg til en bank. Har du noen andre du kan forholde deg til så er dette veldig bra. Banker er da de som låner ut penger og vi er de som får lov å låne penger. Er man en del av et banksamfunn så er man i en liten elite som ikke vanlige folk får ta del i. Ting endrer seg derimot litt og andre aktører begynner å hjelpe småsparere på en slik måte at også småsparere kan låne ut penger uten at dette må gjøres på egen hånd.

Forbrukslån

Det finnes som sagt mange former for utlån. Noen utlån går til å kjøpe hus, mens andre utlån kan være enklere på den måten at du kan bruke alle pengene du låner på det du selv vil. Slike fleksible og valgfrie lån i form av formålet kalles usikrede lån. Usikrede lån finnes i de fleste land og er i Norge på veldig fremmarsj fortsatt. Har du lyst på et forbrukslån er det lett å søke og ganske lett å finne tilbydere av dette lånet. Tilbydere av smålån er fortsatt banker og andre selskaper som tilbyr dette. Det finnes ikke noen småselskaper eller privatpersoner som tilbyr forbrukslån. De kan formidle for bankene, men tilbyr de ikke selv.

Crowdfundig

Crowdfunding er neste steget i måten folk låner penger på. Det er en fin måte for deg og meg å tjene litt ekstra penger på ved å bruke vår kapital til å forrente seg på en bedre måte enn eiendom. Tenkt deg at du får 10% på dine penger. Har du for eksempel 5 millioner kroner som du har arvet fra noen kan du få 500.000 kroner i rente hvert eneste år. Det er en vanlig årslønn og ganske bra når det kommer til hvor mye penger du trenger å bruke per år. Det er lettere å tjene penger når du allerede har mye penger.